Mezun Söyleşileri-Ayşe Nagehan Sarı

“HERKES GÜLERYÜZÜNDEN ÖDÜN VERMEDEN 12 SAAT MUTFAKTA ÇALIŞAMAZ.”

RÖPORTAJ: Neslihan KAPLAN

Khas Mezunlarla ilişkiler

Ayşe Nagehan Sarı, 2013 yılında Kadir Has Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Enformasyon Teknolojileri Bölümü’nden mezun oldu. Mezun olduktan kısa bir süre sonra Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi’nde Finansal Yönetim Uzmanlık Programı’na katıldı. Ve Mutfak Sanatları Akademisi (MSA)’nde Pastacılık ve Ekmekçilik eğitimine başlama kararı aldı. Dört aylık teorik eğitimin ardından şimdi de birinci ayını geride bıraktığı toplamda dört ay sürecek olan staj programı kapsamında butik bir pastanede staj yapıyor.

Enformasyon Teknolojileri bölümünü sonra Pasta ve Ekmekçilik dersleri almaya nasıl karar verdin? Bu konuya daha önceden de ilgin var mıydı?

Üniversitedeyken ve sonrasında uzmanlık programı sürecinde aklımda hep bambaşka bir iş alanında yoluma devam etmek vardı. Bir karar verip yoluma devam etmek çok da zor olmadı aslında. Lisans eğitimimde edindiğim bilgileri ve kazandığım bakış açısını da yanıma kar olarak aldım ve tamamen farklı bir alana yönelmeye karar verdim. Üniversitedeyken hatta daha öncesinde de mutfağa karşı ilgim vardı. Yeni lezzetler denemek ve bunları etrafımdakilere tattırmaktan her zaman çok keyif almışımdır. Tabii böyle söylenildiğinde değişik gelebilir. Yani herkes yemek yapmayı sevebilir. Ama herkes güleryüzünden ödün vermeden 12 saat mutfakta çalışamaz. Kısacası herkes aşçı ya da pastacı olabilir demek çok ütopik olur çünkü bu meslek her iş alanında olduğu gibi kendine has zorlukları olan bir meslek. Kendi adıma nasıl karar verdim sorusuna şu şekilde cevap verebilirim. Bilgisayar başında saatlerce kod yazdığım zaman, o masadan kalkarken sırt ve boyun ağrılarımdan şikayet ederek kalkıyordum. Diğer taraftan ilk kez pasta yaptığım günü hatırlıyorum sabaha kadar sürmüştü ve pastam hazır olduğunda ayaklarımın ağrısını hissetmemiştim bile. Sadece masada hazır olan şeker görünümlü pastama hayranlıkla bakmıştım. İşte bu yüzden şu söz çok doğru, belki çok klişe gelecek ama herkes sevdiği işi yapmalı.

Pasta ve Ekmekçilik eğitimini tamamladıktan sonar kısa ve orta vadede planların nelerdir?

Kısa vadede planım, dört aylık staj dönemini verimli bir şekilde geçirmek ve sektörü tanımaya çalışmak. Pastacılık ve Ekmekçilik denildiğinde günümüzde doğrudan akla gelen kutlamaladaki şeker hamurlu pastalar. Aslında işin aslı bu değil. Yeme içme sektöründe de diğer sektörlerde olduğu gibi belirli akımlar var. Her alanda olduğu gibi bazı trendler var. Ve çoğu kişi için moda olanı yapmak çok önemli. Benim için ise, özgün olanı yapmak daha kıymetli. Tabii ki gelişime ve değişime açık olmalı ve belli başlı gelişmeleri takip etmeliyiz. Ama bunları yaparken kendi lezzetlerimizi de kenara atmamalıyız. Bu sebeple uzun vadede en büyük hayalim moda olanlardan ziyade insanlara özlerini hatırlatmak ve unutulmuş olan ya da layıkı ile yapılmayan her lezzeti yeniden hatırlatmak için çalışmalar yapmak.

Mesleki eğitim ve çalışma hayatındaki kesişim ve ayrışım noktalarından bahseder misin?

Her meslek için aynı olan bir şey var. Teori ve pratik birbiri ile çok uyuşmaz. Okulda bunu şöyle yaparsan geri dönüşü asla yoktur denilen birçok şeyin aslında telafisi var. Örnek vermek gerekirse tariflerdeki gramajlar elbette önemlidir. Okulda bir gram eksik ya da fazla asla kabul edilemez denilen bir çok şey aslında edilebilir. Bazen yanlışlıkla koyduğunuz beş gram fazla süt dünyanın sonunu getirmez.

Kadir Has Üniversitesi mezunu olmayı nasıl tanımlarsın?

Bu üniversiteden mezunsanız kendi çekirdek ailenizin dışında büyük bir aileye daha sahipsiniz demektir. Belki her mezun arkadaşım benimle aynı fikirde olmayabilir. Ama ben şahsım adına şunu söyleyebilirim ki lisans eğitimim boyunca bana bu sevgiyi veren bölüm hocalarımız olmuştur. Bir çoğu derste hocamız, dersler dışında ise arkadaşımız gibi olup mutluluğumuzu da sıkıntımızı da paylaştığımız kişiler oldular. Üniversiteyi bize sevdirdikleri için üzerimizde emeği olan nadide hocalarıma buradan tekrar tekrar teşekkür ediyorum.

Başarılı bir mezun olarak öğrenimlerini sürdüren öğrencilere ne tür tavsiyelerde bulunabilirsin?

Başarılı olmak çok göreceli bir kavram benim için yani rakamlar her birimizi bir sıralamaya koyar ve onlara göre bir sıralama ortaya çıkar. Bence hayatta başarılı olmak, hayatımızda aldığımız kararlarla, kendimizi mutlu edip edemediğimize bağlı. Öğrenimini sürdüren arkadaşlarıma bulunabileceğim en güzel tavsiye, kendinizi ileride görmek istediğiniz yer için çalışın, bunu yaparken kendinizi hayattan soyutlamayın.

KUTU 1

MEZUNLARA ÖZEL

Son zamanlarda yaptığın ve mezunlarımızla paylaşmak istediğin bir tarif var mı?

Çikolata sevmeyen yoktur sanırım. Hem yapımı kolay hem de pek lezzetli olan bir tarif paylaşmak isterim.

BROWNIE

Malzemeler

170 gr tereyağı

200 gr sütlü çikolata

175 gr bitter çikolata

250 gr şeker

5 yumurta

160 gr un

165 gr ceviz

Vanilya

Yapılışı

Tereyağını tencereye alıp, ocakta eritin. Ocaktan aldıktan sonra içine çikolataları ekleyip karıştırarak çikolataların erimesini sağlayın. Bu karışımın içine şekeri ilave edip çırpma teli ile karıştırın. Ardından yumurtaları teker teker ekleyerek karışımı homojen hale getirin. Tamamen karışan malzemelerin içine iri parçalar haline getirilmiş cevizleri ekleyin ve karıştırın. Ardından karışımın içine unu ve vanilyayı ekleyin. Brownie hamurumuz hazır. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 15 dk pişirin. Soğuduktan sonra kalıbından çıkartıp istediğiniz şekilde dilimleyin. Afiyet olsun!

Mezun Söyleşileri-Ayşe Nagehan Sarı